2011. október 23., vasárnap

Játékismertető - Diplomacy

Ha akarnék sem találnék jobb bevezető szöveget, mint ami a szabálykönyvben található. Így most beszéljen helyettem ez az idézet:
A Diplomacy a tárgyalások, a szövetségek, a megtartott és megszegett ígéretek játéka. A túléléshez minden játékosnak szüksége van mások segítségére. A játék megnyeréséhez vezető úton azonban a játékos idővel óhatatlanul egyedül marad. A játék lényege az, hogy tudjuk, kiben bízzunk meg, mikor bízzunk meg, mit ígérjünk és mikor ígérjük meg.

2011. október 16., vasárnap

Játékismertető - Maria

Ma egy magyar vonatkozású játékot szeretnék Nektek bemutatni. A Portugál játékdíjat elnyert (2009) és a Golden Geek legjobb wargame kategóriában jelölt (2010) Maria, egy 2-3 személyes, egyszerű wargame. Több szokatlan  mechanizmust ötvöz, és azt kell mondanom, hogy mindezt igen jól teszi.


2011. október 14., péntek

Üzenőfal - Változások

Az utóbbi néhány napban történt egy-két változás a mindennapjaimban, kicsit besűrűsödtek a teendőim, úgyhogy arra a következtetésre kellett jutnom, hogy nagy valószínűséggel nem fogok tudni minden nap foglalkozni a bloggal. Ezért az évfordulós bejegyzéseket kénytelen vagyok elhagyni a továbbiakban. Az időmet koncentrálva, inkább tényleges wargame-ekkel foglalkozó bejegyzésekre összpontosítok majd. Igyekszem legalább hetente kitenni egy-egy játékismertetőt, vagy szabálymagyarázatot. És persze folyamatosan tájékoztatlak Titeket a friss megjelenésekről, új modulokról és egyéb érdekességekről. Remélem azért maradtok olvasóim a továbbiakban is :)

2011. október 12., szerda

Évforduló - Reykjavíki találkozó

1986. október 12-én Reykjavíkban Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov leszerelési megbeszélései konkrét eredmény nélkül záródnak. A tárgyalások az amerikai űrkutatási program, az SDI kérdésében támadt áthidalhatatlan ellentétek miatt hiúsulnak meg. Az Egyesült Államok elutasítja azt, hogy tíz évre tekintsen el az ABM-szerződés, a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásáról szóló szerződés felmondásától, és ez alatt az idő alatt csak laboratóriumi szinten folytassa az SDI-kutatásokat. A két fél eddigi megállapodásai: - öt éven belül 50 százalékkal csökkentendő a hadászati támadó fegyverek száma; - teljesen leszerelendő az Európában telepített közepes hatótávolságú rakéták: a Pershing-2-k, a robotrepülőgépek, az SS-20-asok; - lépcsőzetesen folytatott tárgyalások útján elérendő az atomfegyver-kísérletek teljes leállítása, majd minden atomfegyver felszámolása, de ezt a NATO-ban jelentős erők ellenzik.(forrás: Múlt-kor)

2011. október 11., kedd

Évforduló - I. Rákóczi György halála

Rákóczi 1593. június 8-án született Szerencsen. Édesapja Rákóczi Zsigmond, aki rövid ideig erdélyi fejedelem volt. 1615-ben ónodi várkapitány és Borsod vármegye főispánja lett. 1616-ben kötött házasságot Lorántffy Zsuzsannával, akinek kezével Sárospatakot is megszerezte. A várhoz tartozó birtokok révén Észak-Kelet Magyarország leghatalmasabb főura lett. 1619-ben elsők között csatlakozott Bethlen Gáborhoz, aki többek között az ő támogatására indított azonnali támadást II. Ferdinánd király ellen. 1625-ben ő kapta a feladatot, hogy Bethlen követeként kérje meg Brandenburgi Katalin kezét és hozza Erdélybe a fiatal menyasszonyt. Bethlen halála után Brandenburgi Katalin és a kormányzónak kinevezett idősebb Bethlen István mellett Rákóczi György is esélyes volt a fejedelmi székre, ráadásul őt még a hajdú katonaság is támogatta. 1630. december 1-jén a segesvári országgyűlés választotta fejedelemmé. Visszavette a magánkézre került kincstári birtokokat s megtörte a nagybirtokos főrendek hatalmát, birtokaikat elkobozta, nagy részükkel a Rákóczi család vagyonát gyarapította. A fejedelmi birtokokra alapozta keménykezű uralmát. 1636-ban Bethlen szövetkezett a budai pasával ellene, de a nagyszalontai csatában Rákóczi legyőzte a törököket. 1644-ben, a harmincéves háború keretében, szövetségben a Svéd Királysággal megindította hadait III. Ferdinánd ellen. A szultán azonban visszaparancsolta Rákóczi hadait a Magyar Királyság keleti részére, így a fejedelem inkább a békekötést választotta. Uralma alatt Erdély békében fejlődött: buzgó református volt, feleségével, Lorántffy Zsuzsannával együtt sokat tett egyháza és az iskoláztatás felvirágoztatására, de az ortodoxia szellemében szemben állva a haladóbb puritánus irányzattal s ellenségeként az unitáriusoknak és főleg a szombatosoknak. Soha annyi könyvet nem adtak ki előtte, mint az ő korában. 1648. október 11-én hunyt el, a gyulafehérvári székesegyházban nyugszik.

2011. október 10., hétfő

Évforduló - Orosz blokád

Mivel a fehéreket (a cár híveit és a polgári erőket) Lev Trockij Vörös Hadserege felszámolással fenyegeti, az első világháború győztes hatalmai 1919. október 10-én gazdasági blokádot rendelnek el Oroszország ellen. A szövetségesek katonai intervencióját, a kommunista bolsevikok azonban visszaverik. A szövetséges parancsnokságok együttműködésének hiányosságai és a fehéroroszok körében hiányzó egység 1920-ban a Vörös Hadsereg győzelméhez vezet. (forrás: Múlt-kor)

2011. október 9., vasárnap

Évforduló - Che Guevara halála

Ernesto Rafael Guevara de la Serna, ismertebb nevén Che Guevara, vagy egyszerűen Che orvos, politikus, marxista forradalmár, gerillavezér, kubai miniszter. Bár Argentínában látta meg a napvilágot, Fidel Castro 1959-ben „született” kubai állampolgárnak nyilvánította. A kubai forradalom egyik legendás vezetője, később a kubai Nemzeti Földreform Intézet, majd a Kubai Nemzeti Bank elnöke, 1961-1965 között ipari miniszter volt. Egy kudarcot vallott kongói kísérlet után Bolíviába próbálta meg a kubai forradalmat „exportálni”, de a hatóságok elfogták és 1967. október 9-én kivégezték. Korabeli és mai politikai megítélése egyaránt ellentmondásos. Rajongói a humanista forradalmárt látják benne, erkölcsi szigorát, az emberi méltóság és szabadság iránti elkötelezettségét méltatják, baloldali bírálói forrófejű politikai kalandornak, jobboldali ellenfelei hidegvérű tömeggyilkosnak tekintik. Dél-Amerikában sokan egyfajta apokrif szentként tisztelik.
 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness