2011. augusztus 15., hétfő

Évforduló - Kambodzsai bombázás



A vietnami háború alapvetően a francia gyarmati hadsereg végső veresége után 1954-ben ideiglenesen kettéosztott Vietnam újraegyesítéséért folyt, amely során ideológiai alapon Kína és a Szovjetunió a kommunista Észak-Vietnamot, míg az USA Dél-Vietnamot támogatta. A két kommunista nagyhatalom a délkelet-ázsiai befolyásért egymással is versengett, az USA pedig a kommunizmus térnyerését próbálta megakadályozni a térség frissen függetlenné vált országaiban. 
Nixon – a Kongresszus és a közvélemény tudta nélkül – rendelte el Kambodzsa bombázását, majd a hadművelet keretén belül lefolytatott akciók 14 hónapig tartottak. A kormányzat egészen 1972 végéig titkolta a hadműveletet. Végül 1973. augusztus 15-én fejezték be a terület bombázását.
A vietnami háború áldozatainak számára a vietnami oldalon csak becslések léteznek, de közel egymillió vietnami katona esett el a háború során. És becslések szerint 2–4 millió vietnami civil halálos áldozat volt. Az amerikai áldozatok közül 58 220 vesztette életét vagy tűnt el bevetés közben.

A Downtown: Air War Over Hanoi, 1965-1972 a vietnami háború légi bevetéseit dolgozza fel. Hűen szimulálja az amerikai légierő tevékenységét a térségben, felhasználva bombázókat, vadászokat, felderítő gépeket és rádió jeleket zavaró eszközöket, hogy csapást mérjen különböző szárazföldi célpontokra, Vietnam szívében. A vietnami játékos pedig MIG vadászokkal és földi légelhárítással próbálja az amerikai pilóták dolgát megnehezíteni.

 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness