2011. augusztus 22., hétfő

Körkép - Charles S. Roberts Díj


Talán kevesen tudjátok, de a wargame-ek között is kiosztanak minden évben egy "Év játéka" díjat. Legutóbb augusztus első hetében ítélték oda a megtisztelő címet, számos kategóriában. A díjról és az idei nyertesekről tudhattok meg pár részletet ebben az írásban.

Évforduló - Angol polgárháború

A polgárháború 1642. augusztus 22-én egy jelképes eseménnyel kezdődött, amikor a királyi hadsereg Nottingham-ben felvonta a zászlót. A király seregeiben Rupert herceg, I. Károly unokaöccse vezette a lovas csapatokat. A polgárháború kezdetekor még csak mindössze 23 éves volt, mégis rendelkezett harci tapasztalattal a harmincéves háborúból, ahol a hollandok zsoldjában harcolt. A parlamentiek seregét Robert Devareux, Essex grófja vezette, akinek az édesapját – összeesküvés vádjával – még Erzsébet királynő küldte vérpadra. Míg a „gavallér” hadsereg kis létszámú, gyakorlott és meglehetősen fegyelmezetlen volt, addig a „kerekfejűek” hadereje a Londonban toborzott polgárőrségből állt, nagyobb létszámmal, biztosabb anyagi háttérrel, de gyakorlatlanabb katonákból.
  
Az Unhappy King Charles! egy több díjjal és jelöléssel is büszkélkedő kétszemélyes wargame. Kártyavezérelt mechanizmus és point to point mozgásos rendszer jellemzi. Az angol polgári forradalom éveit dolgozza fel, ahol a játékosok a gavallérok és kerekfejűek csapatait vezethetik csatába egymás ellen.
 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness