2011. augusztus 27., szombat

Újdonság - World at War sorozat

2007-ben indult útjára a Lock'n Load Publishing gondozásában a World at War játékcsalád, amelyben a legfrissebb tag már a nyolcadik sorszámmal bír. Aki nem ismerné még a témát, annak elárulom, hogy egy alternatív történelmi, modern kori hadviselést alkalmazó wargame-ről van szó. Az alaptörténet, hogy az 1980-as évek közepétől kezdve a hidegháborús nagyhatalmak továbbra is próbálnak felülkerekedni a másikon, egészen az atomháború - vagy akár nevezhetnénk a III. világháborúnak is - kitöréséig. A játékban alapvetően a szovjet és hozzá hű országok csapatai fognak összecsapni a NATO, Amerika és szövetséges országainak csapataival.

Ebben az új részben, ami az America Conquered alcímet viseli, Európa után, a harcok elérik az amerikai földeket is. Kubai, nicaraguai és más közép- és dél-amerikai csapatok indulnak harcba amerikai területekért. Találkozunk a páncélozott járművekkel és légi harci eszközökkel, de találunk texasi lovas egységeket is a több, mint 500 counter között. A játékban 12 scenariot és négy táblát kapunk, sivatagi, mocsaras, tengerparti és városi harcok szimulálásához. A grafika igényesen kidolgozott, a szabályok egyszerűek, a játékidő pedig másfél óra. Ezért ez a játék is alkalmas lehet a kezdő wargamerek számára. Mostantól kezdve pedig előrendelhető a kiadónál.

Évforduló - Angol-zanzibári háború

A mai évforduló inkább érdekessége miatt, mintsem sorsfordító jelentősége okán kerül bemutatásra. Az angol–zanzibári háború az Egyesült Királyság és Zanzibár között tört ki 1896. augusztus 27-én. A világtörténelem legrövidebb háborújaként tartják számon, mivel mindössze körülbelül 40 percig tartott. A háború az új uralkodó személye kapcsán tört ki. Miután az új szultán harcrendbe állíttatta 2800 fős seregét és egy darab csatahajóját, a Királyi Flotta öt hadihajót vezényelt a kikötőbe a palota elé, csapatai pedig parta szálltak. Mindezt látva a szultán az utolsó pillanatban mégis hajlandó lett volna a béketárgyalásra egy amerikai közvetítő segítségével, a Királyi Flotta hajói mégis tüzet nyitottak a palotára, miután az ultimátum határideje reggel 9 órakor lejárt. Miközben a palota rommá dőlt körülötte, és a veszteség egyre növekedett, a szultán sietősen a német konzulátusra vonult vissza, ahol menedékjogot kapott. A palota és a kikötő bombázását a britek 45 perc után hagyták abba, a csatahajó elsüllyedt, a konfliktus pedig a világ legrövidebb háborújaként vonult be a történelembe.

 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness