2011. szeptember 7., szerda

Ajánló - Navajo Wars játéktanítás

Szeptember 9-én, éjjel 2 óra 30 perces kezdéssel ismét GMT Games-es játéktanítás lesz. A Navajo Wars tervezője fogja bemutatni játékát és elmondani a szabályokat. Egy igen friss wargame-ről van szó, nemrég került fel a P500-as listára. Kártyavezérelt, solitaire, közel 2 órás játékidővel, vadnyugati témával. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését de nem szeretne éjszakázni, az később is megtekintheti majd a bemutatót a youtube-on.

A tanítás most is a VASSAL rendszeren és a Ventrillo rendszeren keresztül történik majd, a részletekről bővebben olvashattok itt (angol nyelvű).

Évforduló - Borogyinói csata

Bonaparte Napóleon francia császár 1812-re hatalmának tetőpontjára érkezett, Anglia és Portugália kivételével egész Európa urának érezhette magát. A talpon maradt másik kontinentális európai hatalommal, Oroszországgal 1808-ban Erfurtban szövetséget kötött, de a viszony egyre hűvösebbé vált. Napóleon 1812. június 24-én zúdította Oroszországra addig soha nem látott nagyságú, 600 ezer fős seregét, amelyben a franciákon kívül németek, olaszok, osztrákok, összesen több mint húsz nemzet fiai harcoltak. Viszonylag könnyedén jutott Moszkva közelébe, ahol Kutuzov a cári udvar nyomására végül felvette vele a harcot. A két hadsereg 1812. szeptember 7-én a Moszkvát Szmolenszkkel összekötő út mentén, a fővárostól 110 kilométerre nyugatra fekvő Borogyinó falu mellett ütközött meg. A francia oldalon 135 ezer katona és 587 ágyú, orosz részről 120 ezer katona és 640 ágyú vonult fel. A seregek délutánra teljesen kimerültek, így a csata tüzérségi párbajjá alakult, amelynek csak a sötétség leszállta vetett véget. Az ágyúzásban a franciák bizonyultak jobbnak, Kutuzov pedig éjszaka elhagyta a csatamezőt. A franciák 40 ezer embert (ebből 20 ezer halott), az oroszok hadseregük felét, 55 ezer főt (ebből 30 ezer halott) vesztettek, a felek oly elkeseredetten küzdöttek, hogy foglyot szinte nem is ejtettek. A csatában mindkét fél taktikai hibákat követett el, és az oroszokat csak stratégiai megfontolások kényszerítették a visszavonulásra. Napóleonnak a csata folytán tanúsított viselkedése azt sugallja, megpróbálta elkerülni a pürrhoszi győzelmet; a császár ugyanekkor magas láztól is szenvedett, ami megmagyarázhatja, miért hozott túl leegyszerűsített döntéseket.

 Ezt a csatát és a megelőző napokat dolgozza fel a Napoleonic 20 sorozatba tartozó Borodino 20. A rendszer érdekessége, hogy a táblán csak néhány egység található (innen a 20-as elnevezés, ugyanis ennél több counterrel nem kell egyszerre foglalkoznunk), tehát a szabályai rendkívül egyszerűek. Mégis tartalmaz annyi nehéz döntést, és mélységet, hogy jó időtöltés lehessen mindenkinek.
 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness