2011. augusztus 25., csütörtök

Körkép - Augusztusi újdonságok



Lassan vége a hónapnak. Az augusztusban megjelenő játékok közül válogattam össze egy csokrot, hogy jobban szemügyre vehessük őket.


A GMT Games kiadó újdonságai közül három wargame is elérhetővé vált ebben a hónapban. 


A Space Empires: 4X egy hex and counter wargame, sci-fi környezetbe ültetve. Ez viszonylag ritka téma a táblás wargame-ek körében, de mint látjuk, fokozatosan próbálják a kiadók színesíteni a játékpalettát. A Space Empires egy közel 20 éves tervezés eredménye. Szépen letisztult, egyszerű szabályrendszerrel és egyedi megoldásokkal találkozhatunk.
Alapvetően a szokásos birodalom építés zajlik, viszont nem éppen a békés utat választva. A játékosok felégetik ellenségeik kolóniáit és elpusztítják haderejüket a terjeszkedés és győzelem reményében. A játék több, mint 700 countert tartalmaz, így nem meglepő, hogy számos különböző fajtájú egységgel találkozunk. Tizenötféle űrhajót vehetünk igénybe birodalmunk terjeszkedése és védelme érdekében, a kis felderítőktől a hatalmas csatahajókig. 

Foglalkozhatunk kereskedőhajók irányításával, kolonizázióval, bányászattal, bolygóformálással, vagy építhetünk űrbázisokat és hajóépítő dokkokat. De találkozunk idegen fajokkal és fekete lyukakkal is.
A szabályok nagyjából 10 oldalt tesznek ki, így nem igényelnek sok időt az első játék előtt. A játékosok száma 2 és 4 között változhat és a különböző scenariók játékideje is 1-4 óra közé esik. Található a játékban 3 solitaire scenario is, ami lehetővé teszi a teljes élményű egyszemélyes játékot is.




 A No Retreat: The Russian Front a II. világháború keleti frontját dolgozza fel. A nagy küzdelmet a megszálló német csapatok és a meglepett szovjet haderő között. Talán vannak, akiknek ismerősen cseng ez a cím, ugyanis nem más ez, mint a 2008-ban Chalres S. Roberts Díjra jelölt Victory Point Games azonos című játéka. Csupán igényesebb minőségben újra kiadta a nagynevű kiadó, hozzáadva a két kisebb kiegészítőt is az alapjátékhoz. Ez a játék a gyors partik kedvelőinek lehet kitűnő választás, mert a játékideje 1 óra környékén mozog. A kevés tartozék – 55 kártya, kb. 70 counter -  nem bonyolítja túl a dolgokat és nem igényel nagy helyet sem. Viszont annál nagyobb kihívást jelent a játékosoknak. 
Hex and counter és kártyavezérelt mechanizmus jellemzi. Különösen nagy hangsúlyt helyez a kártyák általi esemény centrikusságra, hogy minél inkább átéljék a játékosok a Vörös Hadsereg folyamatosan növekvő erejét, ahogyan megállásra és hátrálásra kényszeríti az egykor legyőzhetetlennek hitt német seregeket.






A harmadik frissen megjelent játék a Sekigahara: Unification of Japan, mely a feudális Japánba kalauzol minket, hogy a részesei legyünk két nagy család harcának a hatalomért. Teljesen egyedi elgondolásokkal találkozhatunk ebben a játékban. Block wargame-ről lévén szó egységeinket fa téglatestek alkotják – szám szerint 119 db - de jelen esetben szakítottak a hagyományos block alakkal is. A 110 kártya felhasználása segítségével mozgathatjuk és erősíthetjük a csapatainkat belátásunk szerint, illetve a harcok lebonyolításában is kulcsfontosságú szerepe van. Sokkal nagyobb szabadságot tapasztalhatunk a kártyák felhasználásában, mint más kártyavezérelt játékokban. 
A szabályok egyszerűek és tiszták, a grafika szemet gyönyörködtető. A játékidő pedig nagyjából 3 órára tehető.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness