2011. augusztus 22., hétfő

Körkép - Charles S. Roberts Díj


Talán kevesen tudjátok, de a wargame-ek között is kiosztanak minden évben egy "Év játéka" díjat. Legutóbb augusztus első hetében ítélték oda a megtisztelő címet, számos kategóriában. A díjról és az idei nyertesekről tudhattok meg pár részletet ebben az írásban.


A Charles S. Roberts Díjat évente ítélik oda a történelmi wargaming hobbi legkiválóbb alkotásainak. Nevét a modern wargame-ek atyjáról Charles S. Roberts-ről kapta, aki megalapítva az első wargame kiadót, a The Avalon Hill Game Company-t, ipari méretűvé tette a háborús játékok kiadását, széleskörűen elérhetővé téve mindenki számára. Játéktervezőként több wargame és játékmechanizmus megalkotása is nevéhez köthető.
A Díjat a minden nyáron megrendezésre kerülő World Boardgaming Championships rendezvényen ítélik oda a korábban nyilvánosságra hozott jelöltek valamelyikének. A jelölések különböző kategóriákban történnek, történelmi korszakokra bontva, de díjazzák a játékok grafikáját, illetve játékismertetőket, wargame magazinokat és számítógépes harci játék kategóriában is hirdetnek nyertest.

Most vessünk egy pillantást az augusztus elején kihirdetett C.S.R. Award 2010 nyerteseire.

Legjobb wargame - ókortól a napóleoni háborúk idejéig: 

Washington's War (GMT Games)
Kártyavezérelt, point to point mozgásos mechanizmust alkalmazó játék, mely az Amerikai függetlenségi háború idején játszódik. Kb. 90 perces játékidővel rendelkezik.







Legjobb wargame - napóleoni háborúktól a II. világháborúig:


The Spanish Civil War 1936-1939 (GMT Games)
Ez a spanyol polgárháború idején játszódó hadműveleti szintű játék hex and counter és chit pull mechanizmust használ. Játékidejét  tekintve a komolyabbak közé tartozik a maga kb. 6 órájával.




Legjobb wargame - II. világháború:


Normandy '44 (GMT Games)
A híres D-napot feldolgozó játék hex and counter mechanizmust használ és akár négyen is játszható.






Legjobb wargame - II. világháború után:

Labyrinth: The War on Terror, 2001-? (GMT Games)
Kártyavezérelt, talán inkább politikai, mint háborús játék. Kb. 3 órás játékidővel és érdekes témával, feszült döntésekkel fűszerezve.




 Legjobb számítógépes wargame - XX. század előtt:

  Sid Meier's Civilization V (2K Games)









Legjobb számítógépes wargame - XX. századtól:


Gary Grigsby’s War in the East: The German-Soviet War 1941-1945 (2by3 Games/ Matrix)





Legjobb wargame - sci-fi és fantasy témában:
War of the Ring Collector's Edition (Fantasy Flight Games)
 Ebben a szinte művészeti alkotásnak is nevezhető játékban közel 250 előre festett miniatűr kapott helyet. A korábbi nagy sikerű kiadás limitált és felturbózott változata. Már csak a játék méretét ha megnézzük (fából készült doboz, 56x48x12 cm, 8,6kg), akkor látható hogy ezt nem a hobbi játékosoknak készítették. Ez persze az árán is látszik.


Legjobb számítógépes wargame - sci-fi és fantasy témában:


Mass Effect 2 (BioWare)






Legjobb magazin wargame:
A Week in Hell (Battles Magazine) 
A vietnami háború idejét alapul véve chit pull rendszert használó játék. Szép grafikával és nagyjából 4 órás játékmenettel.







Legjobb saját gyártású/PNP/Postcard wargame: 
We Must Tell the Emperor (Victory Point Games)
A kiadó szokásához híven rövid játékidejű, solitaire játéka csak néhány kártyát és countert tartalmaz. De ahogyan ezt megszokhattuk az izgalom és feszültség kiemelkedő a játékban.  A csendes-óceáni hadszíntéren tehetjük próbára helytállásunkat.



 Legjobb kiegészítő:
Combat Commander Battle Pack #3: Normandy (GMT Games)










Legjobb asztali wargame grafika: 

Normandy '44 (GMT Games)








Legjobb számítógépes wargame grafika:
Gary Grigsby’s War in the East: The German-Soviet War 1941-1945 (2by3 Games/ Matrix)









Legjobb hivatásos wargame magazin:
Battles magazine
Negyedévente megjelenő, közel 150 oldalas magazin. Minden részben egy teljes játék található és ismertetők, hadtörténeti cikkek.






Legjobb amatőr wargame magazin:
Line of Departure 

Legjobb, wargame-hez kapcsolódó történelmi cikk:




Joel Toppen: History of the Peloponnesian War (C3i Magazine #24)




  
Legjobb játékismertető/játékanalízis:


Mark Herman: Washington's war, Art of Asymetrical Strategy (C3i Magazine #24)

4 megjegyzés:

Jani írta...

Washington's War és Labyrinth felkeltette az érdeklődésemet, valaki próbálta már ezeket? A Gyűrűk ura gyűjtői is érdekelne, de nagyon horror áron van:)) 1000 dollár...

Gamer írta...

A Labyrinth-tal már játszottam párat. Nekem tetszik. Nagyon hasonló mechanizmus mint a TS, csak más lapok, más taktika, más döntések. Viszont nagy különbség, hogy ebben sokkal nagyobb a szerencse szerepe. Főleg a jihadist oldalon. Szinte mindenre dobni kell, hogy sikeül-e.
De hamarosan, talán még a héten írok majd róla egy bővebb cikket.
A Washington's War-t még nem próbáltam.

Simulacrum írta...

Engem is a Labyrinth érdekel a TS hasonlóság miatt, de a BGG-n szintén a szerencsét kárhoztatják, mégis nagyon magasan pontozott a játék, tehát valahol csak kompenzálódik ez.

Gamer írta...

Igen, ha jól taktikázik az ember, akkor mérséklődhet valamelyest. De ahhoz azért jópár partinak kell már mögötted lennie :)
És igazából van is valóságalapja a nagyobb szerencsefaktornak a téma miatt. Egy terroristának rizikós lehet országok között utazgatnia, vagy megszervezni egy terrorcselekményt.

Megjegyzés küldése

 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness