2011. augusztus 20., szombat

Ajánló - Nightfighter játéktanítás



Akinek nem probléma az angol nyelv megértése, nem bánja az éjszakázást és persze érdeklődik új wargame-ek iránt, annak a figyelmébe szeretnék ajánlani egy GMT Games kiadó által szervezett programot.


 Augusztus 23-án, magyar idő szerint éjszaka 2 óra 30 perctől a VASSAL rendszer segítségével játéktanítást szervez a kiadó, melyen bárki részt vehet és kérdéseket tehet fel, illetve megismerheti a kiszemelt áldozatot. Amely pedig nem más, mint az általam oly nagyra becsült Nightfighter névvel fémjelzett, rendkívül ötletes wargame. A II. világháború éjszakai légi bevetéseit feldolgozó játékban a kiküldött ellenséges bombázók útvonalát és helyzetét kell felderíteni az éjszakai égbolton. Ehhez különböző radar rendszereket és felderítő vadászgépeket használhatunk. Majd pedig számolva az esetleges sérülések veszélyeivel meg kell próbálni lelőni őket, hogy ne érhessék el a célterületet. A Nightfighter a klasszikus torpedó játék mechanizmusát használva, külön játéktáblán rejti el a bombázókat az ellenség elől melyeket csak logika és egy kis szerencse segítségével találhat meg a felderítő.

A játéktanítás részleteiről bővebben olvashattok itt (angol nyelvű).

Évforduló - Támadás Románia ellen


1944. augusztus 20-án a keleti hadszíntéren a 2. és a 3. Ukrán Front meglepően eredményes támadást indított a román és német egységekből álló Dél-Ukrajna Hadseregcsoport ellen. A román csapatok minimális ellenállását könnyedén letörve a szovjet egységek bekerítették a 6. német hadsereget és benyomultak a román területekre. Nem sokkal később Románia átállt a szövetségesek oldalára és hadat üzent Németországnak. A Vörös Hadsereg gyors sikereinek egyik oka a Hitler által késve, csak 22-én reggel engedélyezett visszavonulás, a másik az augusztus 23-i bukaresti puccs volt. A román kiugrást többek között az tette lehetővé, hogy Hitler feltétlenül megbízott Ion Antonescu marsallban, így - ellentétben Magyarországgal - semmilyen kísérletet nem tett egy esetleges kiugrás megakadályozása érdekében. Románia számára a kiugrás megcsillantotta azt a reményt is, hogy meg-, vagy inkább visszaszerezheti Erdélyt, miközben az ennél kevésbé értékes Transznyisztriáról és Besszarábiáról kénytelen lemondani a Szovjetunió javára.


Az Eastfront II egy javított változata a csaknem 20 évvel korábban megjelent elődjének. A játék szimulálja a második világháború keleti frontján kialakult eseményeket Németország és a Szovjetunió között. A játékosoknak figyelmet kell fordítaniuk a termelésre, az utánpótlásra és ellátásra, illetve az időjárás változásaira is, hogy sikeresen áttörhessék az ellenséges vonalakat. A scenario-k lefedik a teljes  1941-től 1945-ig tartó időszakot. Mechanizmusát tekintve block játék, így átélhetjük a bizonytalanságot és a háború ködét is.


 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness