2011. augusztus 30., kedd

Ajánló - Infidel játéktanítás


Egy újabb wargame tanítására kerül sor a GMT Games kiadó szervezésében. A mostani kiválasztott az Infidel névre hallgató hex and counter játék. A Men of Irons sorozat legújabb tagja a korai keresztes háborúk csatáit eleveníti fel. Keresztes vagy muszlim csapatok vezetőjeként élhetjük át a nehézlovasság felemelkedését és térhódítását. A gyorsan tanulható, könnyű szabályokkal rendelkező wargame érdekessége, hogy nem körökre osztott, hanem folyamatos játékmenet jellemzi. A scenariok rövidek, 1-2 óra alatt bármelyik lejátszható, így ideális a kezdőbbeknek is de rendelkezik elég mélységgel, hogy a tapasztaltabbak se unatkozzanak.

A tanítás most is a VASSAL rendszeren és a Ventrillo rendszeren keresztül történik majd. Így láthatunk és hallhatunk mindent. De, ahogyan legutóbb, most is inkább az éjszakai baglyoknak kedveztek, ugyanis a kezdés a mi időnk szerinti szeptember 2-án éjszaka 2:30 perckor lesz.

 A játéktanítás részleteiről bővebben olvashattok itt (angol nyelvű).

Évforduló - Tannenbergi csata

1914. augusztus 30-án ért véget a tannenbergi csata, mely az első világháború keleti frontján zajlott le az Orosz Birodalom és a Német Birodalom között. A csatában négy orosz hadtest teljesen megsemmisült, a 2. hadsereg szétszóródott, az 1. hadsereg pedig visszavonulásra kényszerült az oroszok kétszeres létszámfölénye ellenére. Az oroszok közel 50 000 halottat és sebesültet, valamint 90 000 hadifoglyot veszítettek. A németeknek 60 vasúti szerelvényre volt szükségük, hogy elszállítsák az oroszoktól zsákmányolt lovakat és felszereléseket, míg ők "alig" 10 000 halottat és sebesültet veszítettek. A győzelem kulcsa a német haderő gyors mozgását lehetővé tévő vonatok használata volt.

Az 1914: Twilight in the East témája az 1914-es orosz offenzíva a keleti fronton. Jellemzője, hogy a mindkét játékos egyszerre intéz támadásokat és kényszerül védekezére a térkép más-más részein. A választható scenariok közül egy éppen a tannenbergi csatát szimulálja. A 2007-ben Charles S. Roberts Díjjal kitüntetett játék hex and counter mechanizmust használ és hosszú játékidejével illetve komplexitásával inkább a tapasztaltabb wargamereknek lehet jó választás.
 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness