2011. szeptember 4., vasárnap

Ajánló - Iron and Oak játéktanítás

Újabb GMT Games által szervezett játéktanítás lesz szeptember 6-án, éjjel 2:30 perces kezdéssel. Most az Iron and Oak lesz bemutatva. Ez a játék az amerikai polgárháború vízi csatáit hozza asztalunkra. Egy érdekes korszakot, amikor a klasszikus vitorlások és a újonnan vasból készült harci eszközök mutatták meg használhatóságukat a harcokban. A játék teljesen kártya alapú, könnyed szabályokkal. 14 scenario közül választhatunk és 70 különböző hajót irányíthatunk a csaták alatt. Játékideje 1-1,5 óra.
 A tanítás most is a VASSAL rendszeren és a Ventrillo rendszeren keresztül történik majd, a részletekről bővebben olvashattok itt (angol nyelvű).

Ajánló - A legyőzhetetlen farkasfalka


Az évfordulóhoz kapcsolódva ajánlanék nektek egy általam nemrég olvasott rövidke könyvet. A második világháború tengeralattjáró hadviselését állítja a figyelem középpontjába. Rengeteg érdekes információval szolgált, akit érdekel a téma, annak kihagyhatatlan mű.

Évforduló - USS Greer incidens

1941. szeptember 4-én az Izland felé tartó, amerikai jelzésű USS Greer romboló civil utasokkal és postai rakománnyal a fedélzetén rádióüzenetet kapott egy brit felderítő repülőgéptől, hogy egy ellenséges tengeralattjáró tartózkodik a körzetben. Nem sokkal később a romboló vizuális kapcsolatot létesített a német tengeralattjáróval és  követni kezdte, hogy folyamatosan tájékoztassa a repülőt, az pedig vízibombákat dobott a gyanútlan tengeralattjáróra. Az félreértve a helyzetet, azt gondolta, hogy a romboló támadt rá így két torpedót lőtt ki az amerikai hajóra. A Greer pedig a torpedókat értelmezte hadüzenet nélküli német támadásnak és viszonozta a tüzet. A mai napig nem tisztázott, hogy ki kezdte a támadást, de az incidens kulcsfontosságú volt abban, hogy Roosevelt kiadta az ún. shooting inside parancsot, amely szerint hogyha a tengelyhatalmak hadihajói megjelennek bárhol, figyelmeztetés nélkül el lehet süllyeszteni őket. Azt fontos megjegyeznünk, hogy ezt még olyan időpontban parancsolta meg, amikor még Németországgal és Olaszországgal fönnállott a diplomáciai viszony. 

 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness