2011. augusztus 6., szombat

Évforduló - Guadalcanali hadjárat



1942. augusztus 7-én kezdődött meg a guadalcanali hadjárat vagy guadalcanali csata. A híres hadjárat a második világháború csendes-óceáni hadszínterén zajlott a szövetségesek (főképp az USA) és a Japán Birodalom között. Ez az ütközet tekinthető a háború fordulópontjának: a Midwaynél aratott első győzelem után itt vették át a szövetségesek a kezdeményezést, és itt formálódott meg az a hatékony összfegyvernemi együttműködés, ami lehetővé tette a háború végéig tartó „szigetről szigetre” stratégia megvalósítását. A több fázisban, a szárazföldön, a levegőben és a tengeren megvívott csata döntő változást hozott a háború menetében: itt indult meg az a szövetséges offenzíva, amit a japán hadvezetés már nem tudott megállítani, és ami végül elvezetett Japán kapitulációjához. (forrás:Wikipedia)

Az eseményhez kapcsolódó játékunk a hamarosan piacra kerülő Conflict of Heroes: Guadalcanal, mely tovább bővíti a sokak által kedvelt CoH családot. A rendszer viszonylag egyszerű szabályaival és igényes kivitelezésével a wargame-ekkel ismerkedőknek is könnyen megszerethető darab. Nem utolsó sorban pedig a hazai játékboltok polcain is találkozhatunk vele.

Évforduló - Hirosimai atomrobbanás


1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légi erejének ezredese, Paul W. Tibbets az Enola Gay nevű B–29-es bombázóról atombombát dobott Hirosima városára. A képünkön is látható 4400 kg súlyú, 3 méter hosszúságú bombát az amerikaiak Little Boy-nak nevezték el.  A vakító villanással és gombafelhővel kísért atombomba-robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát. Az atomtámadás 242 ezer ember életét követelte, 140 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében. Miután az Enola Gay nevű bombázó repülőgépről ledobták az atombombát, és látták a pusztítás mértékét, amely emberi ésszel fel nem fogható volt, a repülőgép legénységének egyik tagja csak ennyit írt naplójába: „Úristen, mit tettünk!”(forrás: Wikipedia)

Az eseményhez köthető számos játék közül  egy solitaire (egyedül játszható) wargame-et választottam. A B-29 Superfortress játékban egy amerikai bombázó pilótafülkéjébe ülhetünk, és megpróbálhatjuk gépünket épségben hazarepíteni a 35 küldetés sikeres teljesítése végeztével.
 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness