2011. augusztus 6., szombat

Évforduló - Hirosimai atomrobbanás


1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légi erejének ezredese, Paul W. Tibbets az Enola Gay nevű B–29-es bombázóról atombombát dobott Hirosima városára. A képünkön is látható 4400 kg súlyú, 3 méter hosszúságú bombát az amerikaiak Little Boy-nak nevezték el.  A vakító villanással és gombafelhővel kísért atombomba-robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát. Az atomtámadás 242 ezer ember életét követelte, 140 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében. Miután az Enola Gay nevű bombázó repülőgépről ledobták az atombombát, és látták a pusztítás mértékét, amely emberi ésszel fel nem fogható volt, a repülőgép legénységének egyik tagja csak ennyit írt naplójába: „Úristen, mit tettünk!”(forrás: Wikipedia)

Az eseményhez köthető számos játék közül  egy solitaire (egyedül játszható) wargame-et választottam. A B-29 Superfortress játékban egy amerikai bombázó pilótafülkéjébe ülhetünk, és megpróbálhatjuk gépünket épségben hazarepíteni a 35 küldetés sikeres teljesítése végeztével.

4 megjegyzés:

Raud írta...

Ez izginek tűnik a képek és a szabályok rövid leírása alapján... :)

Gamer írta...

Örülök, hogy tetszett :) Te vagy az első, aki hozzászólt a cikkekhez, ezek szerint csak van olvasó :)
Ha érdekelnek hasonló játékok (solitaire, légi hadviselés), akkor mindenképp javaslom, hogy vess egy pillantást ezekre is:

-RAF: The Battle of Britain 1940
-Where There Is Discord: War in the South Atlantic
-Phantom Leader
-Hornet Leader: Carrier Air Operations

Raud írta...

Köszi. A Where There Is Discord: War in the South Atlantic és
RAF: The Battle of Britain 1940-t már próbáltad? Nekem így elsőre nagyon brutálisnak a játéknál feltüntetett 4-5 órás játékidő. (A BoB 1940 egyébként képek és a rövid leírás alapján szintén nagyon csábító...)

Gamer írta...

RAF-ot már játszottam. Nagyon jó hangulatú, izgalmas darab, bár egy idő után egy kicsit repetitívvé válhat. Ami kevésbé tetszett benne, hogy előfordulhat, hogy annyira szerencsétlenül jönnek a lapok, hogy csak végignézed a vereséged és nem tudsz mit tenni. Így megeshet, hogy a játék játszik veled és te csak asszisztálsz. Persze más játékban is előfordulhat peches sorozat.
De hogy egy kicsit specifikusabb legyek: Mindig tudod, hogy honnan várható támadás és eldöntheted, hogy melyik szektorba mennyi gépedet küldöd fel járőrözni és harcolni. De a kör végén kiderülhet, hogy hoppá, egy másik német egység is úton van, amiről eddig nem tudtál és nem küldtél fel gépeket járőrözni. Így szabad útjuk van a bombázóknak.
De ez alapvetően jellemző a solitaire játékokra, hogy nagyon nehéz legyőzni őket, hogy minél tovább fenntartsák az érdeklődést.
A WTiD-ot még nem próbáltam, de már nagyon kíváncsi vagyok rá :)
A játékidő teljesen átlagos egy wargame-hez mérten. Bár mivel elég nehezek, valószínűleg nem tartana 5-6 órát, mert hamarabb veszít az ember :) Ja, és úgy rémlik, hogy van rövidebb scenario is a RAF-ban.

Megjegyzés küldése

 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness