2011. szeptember 11., vasárnap

Évforduló - Pentagon

Egy amerikai építész, George Bergstrom tervezte és 1941. szeptember 11-én kezdték el építeni az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelyét az Amerikai Egyesült Államokban, Virginia állam Arlington megyéjében. Körülbelül 23 000 katonai és civil dolgozónak és 3000 főnyi kisegítő személyzetnek nyújt munkahelyet.14 hektárnyi terület, az épület szabályos ötszög alakú, öt oldala van. A föld felett öt szintje található, további kettő a felszín alatt helyezkedik el. Öt körfolyosója összesen 28,2 kilométer hosszú. A Pentagon belső, zárt udvarát, melynek területe 20 000 m², gyakran nulladik szintnek is szokták nevezni.
60 évvel később,az építés megkezdésének évfordulóján a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás során az American Airlines 77-es járata becsapódott a Pentagonba, kioltva 125 embert életét, akik az épület nyugati felén dolgoztak.

Évforduló - Saint-germaini béke

 A saint-germaini békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként létrejött békeszerződés. Egyfelől Ausztria (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama), másfelől a háborúban győztes antant államai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) írták alá a franciaországi Saint-Germain-en-Laye-ben, 1919. szeptember 10-én. Ennek értelmében Ausztria elismeri Lengyelország, Magyarország, Csehszlovákia és Jugoszlávia függetlenségét. A Lajtabánság Burgenland néven Magyarországtól Ausztriához kerül.
 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness