2011. szeptember 28., szerda

Labyrinth: The War on Terror, 2001-?


A Charles S. Roberts Díj idei nyertesei között találhatjuk a népszerű Twilight Struggle játékmechanizmusára épülő, de teljesen egyedi tematikájú Labyrinth: The War on Terror, 2001-? című játékot. Győzelme már sejtteti, hogy egy jól megalkotott wargame-mel állunk szemben, de nézzük meg, hogy valóban érdemes volt-e erre a megtisztelő címre.










Téma: A wargame-ek között egy viszonylag egyedi témát dolgozott fel a tervező. A terrorizmus elleni harc áll a játék középpontjában. Azonban pont e téma miatt néhány játékos kemény kritikával illette a játékot. Főleg azokra az országokra jellemző ez a kritikusabb hozzáállás, amelyek komolyan érdekeltek voltak és érdekeltek ma is a közel-keleti harcokban vagy saját bőrükön tapasztalták a terrorcselekmények pusztítását. Náluk érthető, hogy nem szívesen bújnak a dzsihadisták bőrébe, még egy játék erejéig sem. Azonban fontos kiemelni, hogy a wargamerek többsége felül tud emelkedni ezen. Hiszen egyikünk sem azonosul Hitlerrel és elveivel, amikor egy II. világháborús scenariót játszunk a németek oldalán. Vagy Sztálinnal egy szovjet offenzíva indításakor. Alapvető igazság, hogy semmi sem tetszhet mindenkinek, de a téma egyedisége mindenképp dícséretes.


Alkatrészek: A játék fedele alatt találunk egy nagyméretű, vastag kartonra készített táblát. Ezen Európa, a Közel-kelet és Észak-Afrika országai vannak megjelenítve. 120 darab erősen nyelvfüggő kártyalapot különböző eseményekkel. Szabályfüzetet és játéksegédletet. Dobókockákat és 30 db kicsi fa alkatrészt az amerikai haderő és a terrorista sejtek jelölésére.

A grafikai megvalósítás lényegesen jobb, mint a Twilight Struggle esetében (de véleményem szerint, még így sem közelíti meg Vice kolléga rozsdás TS design-ját). A kártyák hangulatosak a rajtuk lévő képekkel, de a tábla egy kicsit eurogame szerű élénkebb színekben pompázik. Funkcionalitását tekintve semmi probléma nincs vele.





Komplexitás: A játékhoz adott szabályfüzet elég érthetően és tisztán mutatja be a szabályokat. 12 oldalon kell átrágni magunkat a kezdéshez. A szabályok nehézsége közepesen komplex és elég logikus, úgyhogy nem nehéz felfogni őket. Nagyon okos döntés volt és sokat könnyít a kezdő játékosok dolgán a szabályfüzet mellé adott 24 oldalas Playbook, ami tartalmaz egy kétszemélyes példajátékot és egy solitaire példajátékot is. Emellett rengeteg háttér információ található benne a kártyalapok által előforduló eseményekre vonatkozóan.
Maga játék komplexitása – mely alatt a döntések mélységét, a győzelem nehézségét értem – szintén a közepes kategóriába tartozik. Sokszor kerülünk kemény választások elé, de mindkét játékosnak reális esélye van a győzelemre.



Játékmenet: Kártyavezérelt mechanizmusú játékról van szó, így a kártyák központi jelentősséggel bírnak. Hasonlóan a Twilight Struggle (TS) –höz eseményként és pontértékért játszhatjuk ki a lapokat. Mely lapok lehetnek, amerikai vagy dzsihadista, illetve semleges fajtájúak. Nagyon fontos megemlíteni, hogy egy lényeges különbség a TS-hez képest, hogy a Labyrinth-ben a két hatalom játéka teljesen aszimmetrikus. Míg a TS nagyhatalmai ugyanazokat az akciókat használták végig a játék alatt, jelen esetben különböző cselekedetek közül választhatnak. Vegyük például az amerikai lehetőségeket. Megpróbálhatja az egyes országok kormányát stabilizálni, illetve szövetségessé tenni. Eltávolíthat terrorista sejteket az országokból, lehetséges terrorfenyegetést háríthat el, csapatokat mozgósíthat vagy vonhat ki országokból, esetleg egy drasztikus lépéssel katonai erejének segítségével megdönt egy iszlám rezsim alatt álló nemzetet. Ezek segítségével próbálja elérni a győzelmet, amely automatikusan bekövetkezik, ha legalább 12 muszlim országban erősen stabil kormány alakul ki, vagy 15-ben közepesen és erősen stabil vezetés. Illetve, ha az összes terrorista sejtet sikerül eltávolítania a tábláról.

Ezzel szemben a dzsihadisták sejteket toborozhatnak és szétküldhetik őket mindenfelé. Terrorcselekményeket hajthatnak végre, az országok kormányait gyengíthetik esetleg fordíthatják őket rezsimmé. Bár látszólag ezen akciók egymás ellentétei, mégis teljesen más úton kell megvalósítani őket. Ha a mozgást tekintjük, az amerikaiak bármikor bárhol megjelenhetnek katonáikkal, a dzsihadistáknak sokszor kockadobás dönti el a mozgás sikerességét. Ez alapvetően jellemzi a játékot. Az iszlám játékosnak szinte minden akciója kockadobáson múlik. Lehet persze javítani az esélyeken, ugyanis minél gyengébb kormányzatú országban tevékenykednek a sejtek, annál nagyobb eséllyel sikerül a tervük. Nagyon okos és életszerű mechanizmusok kerültek be a játékba. Például, minél több amerikai csapat tartózkodik a táblán, annál túlterheltebb a hadsereg és a játékos kevesebb lapból gazdálkodhat. Hasonlóan, ha a dzsihadisták különböző események hatására veszítenek anyagi támogatottságukból, így kevesebb kártyával kell beérniük és lehet, hogy újoncokat sem tudnak kiképezni. Mindezek mellett az amerikaiaknak figyelmet és energiát kell fordítaniuk a nem iszlám országokra is. Ugyanis törekedniük kell arra, hogy a világ hozzáállása azonos legyen az ő hozzáállásukkal a terrorizmus elleni harc keménységét illetően. Sok okos mechanizmussal találkozunk, vannak, melyek csökkentik a rossz lapjárás negatív hatását, de összességében úgy érzem nagyobb beleszólást kapott a szerencse a történésekbe, mint az előd TS esetében.

 Azt külön szeretném megemlíteni, hogy hivatalosan is játszható solitaire módon a játék, természetesen az amerikai oldallal. Található benne egy folyamatábra, ami pontosan megmondja, hogy a felhúzott lapot az „ellenfél” hol és milyen akcióra fogja kijátszani, a táblán látható helyzet és a lap függvényében. Még nem próbáltam solitaire módban, de bíztató hozzászólásokat olvastam ezzel kapcsolatban.



Újrajátszhatóság: Tekintve, hogy kártyavezérelt játékról van szó, erre nem lehet panasz. Minden parti másképp fog alakulni. De ha ez sem elég, akkor az aszimmetrikus játékmenet is növeli az újrajátszás lehetőségét.







Összességében a Labyrint: The War on Terror, 2001-? egy jól sikerült alkotásnak mondható. Jó témaválasztás, jó megvalósítás. Ha meg tudunk barátkozni a rá jellemző szerencsefaktorral, akkor, mindenképpen érdemes kipróbálni. Az online játékosok számára a VASSAL rendszeren elérhető a játék modulja.

11 megjegyzés:

Simulacrum írta...

Köszönet az ismertetőért. TS tisztelőként nagyon érdekel a játék, de nagyon sokan lehúzzák a nagy szerencsefaktora miatt. Szerintem megért egy megvalósítást ez a téma mindenképpen, kevésbé érintett országként szerintem nálunk nem lehet nagy probléma felülemelkedni ezen.

Gamer írta...

Igen a szerencsefaktor valóban érzékenyen érinthet néhány embert. Az az igazság, hogy legjobb esetben is 50% eséllyel sikerülnek a terroristák akciói, de sokszor csak 16-33% esélye van egy sikeres cselekedetnek. És bizony szinte mindenre dobni kell. De az tény, hogy még így is egészen kiegyensúlyozott a játékmenet. Csak hát idegesítő tud lenni a sok rossz dobás :) Mindezek mellett azért bármikor rábólintanék egy újabb partira :)

Jani írta...

Azért arra is kíváncsi lennék, hogy pl. egy átlag arab embernek mennyire tetszik a játék, nem tudom ott mennyire elterjedtek a wargame-ek:) (az is érdekes kérdés lenne, hogy pl. a 2. vh alatt születtek-e 2. vh-s wargame-ek.)

Nagyon jó a leírás, végre többet tudunk a játékról. Itthon kapható (lesz) valahol? Te próbáltad már esetleg élőben? Neten?

Ez a kártyavezérelt műfaj valamiért nagyon népszerű. Talán mert a sok szöveg révén jobban beleélhetjük magunkat a témába.

horlaci írta...

Köszi a leírást, már nagyon várom a játékot. @Jani: Szellemlovasnál fent van, előrendeléses, de én közvetlenül a GMT Games-től rendeltem meg. Októberben érkezik. Postával együtt is jó 25%-al olcsóbb mint itthon...

Gamer írta...

@horlaci: ez komoly? Kijön 11e HUF alatt? Én bárhogy számolom 14250HUF-ra tudom kihozni a GMT-től. 38USD a játék + 12USD a szállítás + 7% vám + 25% ÁFA, ez 214 Ft-os dollár árral számolva is 14e fölött van. Mi a titkod? :)

Gamer írta...

@Jani: Játszottam már vele a VASSAL-on keresztül. Tetszett, idővel beszerzem majd szerintem. Főleg, ha tényleg ilyen jó árban rendelhető. Mindig elkeserít, hogy egy amerikai 8100 HUF-ért be tudja szerezni, itthon meg majdnem duplájáért árulják.

horlaci írta...

@Gamer: 200 USD alatt nem vámköteles, és mivel nem kerül vámeljárás alá az Áfát sem kérik el.
Legalábbis az összes eddigi rendelésemmel így volt.

Ez különben nem valami "csalás", onnan tudom, hogy egyszer elfelejtették ráírni az árat, és vámeljárás alá vonták. Be kellett küldenem a számlát. Miután beküldtem, jött a csomag egy nagy "Vámmentes" pecséttel. Szerintem ilyen kis összegnél, magánszemélyeknél, egyszerűen nem éri meg foglalkozniuk vele.

De mostani magas árfolyammal sajnos ~11.400. 54 USD összesen, mert ez "nehéz" doboz, és 16 USD a szállítás. Legalábbis ezt mondta Antanette a GMT-től legutóbb. :)

horlaci írta...

Amikor rendeltem, még olyan jól állt az árfolyam, hogy ~9500 Ft volt... :S

Gamer írta...

Ezt jó tudni, így már nem is olyan vészes a dolog. Köszi, hogy megírtad.

Jani írta...

Mi is rendeltünk már Usából, és azon is rajta volt a vámmentes pecsét. De nem tudtam, mennyi a határ, mi épp alatta voltunk:)

Névtelen írta...

Lefordítottam a szabálykönyvet, playbook-ot és a kártyákat is. Ketaklub oldalán van fent.

Megjegyzés küldése

 

WARGAME BLOG © 2008. Chaotic Soul :: Converted by Randomness